zondag 11 mei 2014

Een kijkje in mijn keuken tijdens het bakken!

Hier is stap voor stap te zien hoe ik een 'Croquembouche' maak. Dit is een Franse soesjestoren met caramel of chocolade die vroeger werd gemaakt voor bruiloften en is daarom een klassieke Franse bruiloftsstaart. Tegenwoordig is hij niet alleen bij bruiloften erg lekker maar bij elk feestje!


Eieren & Suiker
Je begint met het luchtig en romig kloppen van eieren & suiker. Dit is voor de banketbakkersroom, de vulling van de soezen. Je kan de soezen ook gewoon met slagroom of een creme vullen. De vulling wordt eerst gemaakt omdat deze tijd nodig heeft om op te stijven in de koelkast.

Banketbakkersroom KokenHet eiermengsel voeg je toe aan kokende melk met custardpoeder, blijven roeren anders krijg je klontjes! Langzamerhand wordt het vanzelf dikker. Daarna in een kom gieten en op laten ztijven in de koelkast


Soezenbeslag Maken
Soezenbeslag is een kookbeslag, dit betekend dat je het beslag in een pan giet en op het vuur zet, als het een dikke bal wordt is het gaat. Niet te lang mee door gaan want dan gaat de boter smelten en valt de bal weer uit elkaar!


Daarna spuit je met een spuitzak soesjes op de bakplaat, wel genoeg tussentuimte houden want ze worden tijdens het bakken nog groter. Als er nog hele kleine puntjes aanzitten, van waar je spuitzak losliet, maak je de wijsvinger nat met een druppeltje water en druk je het puntje naar beneden. Dit voorkomt dat het puntje verbrand en daarmee meteen je soes niet meer lekker is.


Als de soezen uit de oven komen laat je ze goed afkoelen en is het tijd om de banketbakkers room uit de koelkast te halen. Even doorroeren en in een spuitzak met een kleine ronde tuut doen. Deze tuut druk je aan de onderkant in je soezen en zo spuit je de soezen vol met banketbakkersroom.
Tenslotte maak je een piramide van soesjes. De onderste laag bestaat uit 25 soesjes, daarna 16, 12, 8, 5 en nog 1 soesje bovenop.
In totaal heb je dus ongeveer 70 soezen nodig.

Even wat chocolade smelten en met een vork over je soezentoren smeren.

 Klaar is de Croquembouche! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten